Com esborrar perfils empresarials o educatius predefinits

Windows 11

 

En Windows, les configuracions d'empresa o educatives se solen gestionar mitjançant un compte de treball o escola que aplica polítiques al sistema.

  • Com desactivar-ho:

    • Vés a Inici > Configuració (la icona de la roda dentada).

    • Entra a Comptes.

    • Al menú de l'esquerra, busca Accedir a la feina o a l'escola.

    • Aquí veuràs els comptes vinculats. Si en selecciones un, apareixerà el botó Desconnectar.

    • En confirmar-ho, Windows eliminarà les polítiques, els certificats i les configuracions de xarxa associades a aquell compte.

 

Avís: Si el portàtil amb Windows és propietat de l'empresa i està gestionat mitjançant un MDM (Mobile Device Management) bloquejat, és possible que el botó de suprimir no aparegui. En aquest cas, només el departament d'IT de la empresa pot retirar-lo.


MacOS

 

  • Vés al menú "Apple" > Configuració del sistema.

  • Al cercador de la dreta, escriu Perfils (o ves a Privadesa i seguretat > Perfils).

  • Selecciona el perfil relacionat amb la teva institució o amb Eduroam.

  • Prem el botó menys (-) per eliminar-lo. Et demanarà la contrasenya del teu Mac.

Avís: Si el Mac és propietat de l'empresa i està gestionat mitjançant un MDM (Mobile Device Management) bloquejat, és possible que el botó de suprimir no aparegui. En aquest cas, només el departament d'IT de la empresa pot retirar-lo.


Android

 

Android utilitza un sistema de separació anomenat Perfil de treball o gestió de dispositiu (MDM).

  • Com desactivar-ho:

    1. Vés a Configuració del telèfon.

    2. Busca l'apartat Contrasenyes i comptes (o "Comptes i còpia de seguretat" segons el fabricant).

    3. Busca una pestanya que digui Treball o Work.

    4. A la part inferior, sol haver-hi una opció per Eliminar perfil de treball.

    5. Si el que tens és una aplicació de gestió (com "Intune Company Portal" o "Google Device Policy"), hauràs d'entrar a l'aplicació i seleccionar l'opció de "Donar de baixa" o "Eliminar dispositiu".

 


Linux (Ubuntu)

 

A Linux no sol haver-hi un "perfil" global que bloquegi el sistema, sinó fitxers de configuració de xarxa i certificats instal·lats manualment o per scripts (com el de cat.eduroam.org).

  • Com netejar la configuració d'Eduroam:

    1. Línia de comandes: Pots llistar les connexions guardades amb: nmcli connection show

    2. Elimina la que estigui causant conflictes (per exemple, eduroam): nmcli connection delete eduroam

    3. Certificats: Si vas fer servir l'instal·lador oficial d'Eduroam, aquest sol guardar els certificats a una carpeta oculta a la teva llar. Pots esborrar-la amb: rm -rf ~/.eduroam o rm -rf ~/.config/cat_eduroam

Ajuda